Zrazy drobiowe pieczone w porach
Mięso faszerowane jest bardzo efektowne, bo smaki się ciekawie komponują i zawsze istnieje element zaskoczenia: co kryje się w środku... U nas dzisiaj faszerowaliśmy filet z kurczaka i jak wyszło? Jak zawsze wyśmienicie i smacznie. To danie jest godne niedzielnego obiadu ;)
Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
sok z cytryny
sól
pieprz
2 dymki
natka pietruszki
1 łyżka musztardy
kilka plasterków wędzonego bekonu
1 łyżka mąki
4 pory
200 ml bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
1 żółtko
250 ml śmietany 18 %
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na płaty i lekko rozbić . Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Dymkę i natkę drobno pokroić. Każdy płat mięsa posmarować musztardą, posypać mieszaniną natki i dymki, przykryć plasterkami boczku, zawinąć i spiąć wykałaczkami, lekko oprószyć mąką.
Pory umyć, osuszyć, białe części przeciąć wzdłuż na połówki i wyłożyć nimi posmarowaną masłem żaroodporną formę. Na porach ułożyć mięso, skropić bulionem doprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Na każdym zrazie położyć mały kawałek masła, zapiekać godzinę w temperaturze 190 stopni C (pod przykryciem) . Śmietanę wymieszać z żółtkiem, solą i białym pieprzem, polać mięso i zapiekać jeszcze 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz