Flaczki (tylko z nazwy) z kurczaka
Wśród Polaków są zarówno wielbiciele jak i zagorzali przeciwnicy flaków. My dziś proponujemy flaczki (tylko z nazwy) zwłaszcza dla tych drugich, bo pierwszym z na pewno posmakują. Aromatyczna, delikatna pełna drobiowego mięsa zupa z pewnością przypadnie do gustu naszym czytelnikom.
Składniki:
4 udka kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
1-2 cebule
50 g masła
2 łyżki mąki
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
1,5 łyżeczki majeranku
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki
Udka zalać 2 l zimnej wody. Posolić, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Szumować. Gotować chwilę na średnim ogniu. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i pora. Po zagotowaniu, zmniejszyć gaz i gotować przy uchylonej pokrywce. Po 20 minutach wyjąć warzywa a po kolejnych 20. Wywar przecedzić. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w paseczki. Mięso z udek również pokroić na paski.
Utrzeć masło z mąką, dodać odrobinę gorącego wywaru, rozetrzeć i wlać zupy. Wstawić na gaz i zagotować cały czas mieszając. Włożyć warzywa i mięso. Chwile pogotować doprawić do smaku. Wyłączyć gaz i posypać zupę posiekaną natką i koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz