Łabędzi puch
Ciastko o interesującej nazwie a bardzo nietypowym składzie, bo kto słyszał żeby suchą bułkę dodawać do ciasta. A my taki przepis znaleźliśmy i postanowiliśmy go wypróbować. Łabędzi puch wyszedł puszysty i bardzo smaczny.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
2 bułki kajzerki
3 szklanki mleka
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
100 g wiórek kokosowych
200 g masła
Posypka:
1 łyżka masła
100 g wiórek kokosowych
½ szklanki cukru
Dodatkowo:
słoiczek (270 g) dżemu z czarnej porzeczki
½ szklanki wody
3 łyżki likieru kokosowego
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca. Następnie cały czas ubijając dodawać do piany żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do piany – mieszać tylko do połączenia składników. Dno prostokątnej blachy o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Biszkopt piec w temp. 170 stopni przez 30-35 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa blaty.
Masa:
Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je widelcem na papkę, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić. Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzoną masę bułkowo-kokosową. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem kokosowym, na blacie równomiernie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu, który nasączyć pozostałą wodą z likierem, na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami. Ciasto schłodzić przez kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz