Ciasto z buraczkami
Ciasto z marchewką - było już, ciasto ze szpinakiem też, nadszedł czas na ciasto z buraczkiem ćwikłowym. Okazuje się bardzo dobrym pomysłem, a obecność buraczka nadaje mu niesamowity kolor. Ciasto, z ręką na sercu, jest godne polecenia.
30 dag buraków
6 jajek
1 cytryna
25 dag cukru
5 dag masła
2 kisiele wiśniowe
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Buraki umyć i gotować przez 30 minut. Obrać i
zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmiksować ze startą skórką z cytryny i
sokiem z cytryny. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać zimne
masło. Wymieszać z burakami, kisielami w proszku i proszkiem do pieczenia oraz
mąką. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do foremki
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze
180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciekawy pomysł... :)
OdpowiedzUsuńLubimy czasem eksperymentować ;)
Usuń