Pudding ryżowy
Ryż z jabłkami to jeden z siedmiu postów najchętniej przez was czytanych. Dziś pewna odmiana tego deseru w postaci puddingu ryżowego. Lekko słodki, aksamitny doskonale komponuje się z ulubionym dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami.
Składniki:
70 g ryżu typu arborio
450 ml pełnotłustego mleka
150 ml słodkiej śmietanki 12%
opakowanie cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Ryż wypłukać w zimnej wodzie, a następnie dobrze odsączyć. Do naczynia wlać mleko, śmietankę, ryż, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier waniliowy, wymieszać. Podzielić deser mniejszych naczynek i posypać cynamonem. Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni do momentu aż skórka się przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz