Łosoś atlantycki pod pierzynką z pora
Żeby ryba, a tym bardziej filet z ryby, nie był nudny postanowiliśmy stworzyć do niej pierzynkę. Pierzynkę w postaci sosu z pora, lekko zabielonego śmietaną. I jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, a nie w kolano i takich strzałów Wam życzymy, lub korzystajcie z przepisów przez nas sprawdzanych i tutaj prezentowanych.
Składniki:
filet z łososia
1 duży por
200 g śmietany
sól, pieprz
4 łyżki mąki pszennej
olej
2-3 ząbki czosnku
Filet umyć, osuszyć, przyprawić i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu udusić pora do miękkości, przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Łososia opanierować w mące i usmażyć z dwóch, a nawet i czterech stron, jak filet jest gruby, po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać na dowolnym dodatku skrobiowym przykryć sosem z pora.
Komentarze
Prześlij komentarz