Mazurek kokosowy II
Obok wielkanocnych bab to mazurek jest męską odpowiedzią na słodkości świąteczne. I my zrobiliśmy iście świąteczne ciasto o smaku kokosowym. Nam bezapelacyjnie przypadło do gustu, z czystym sumieniem polecamy na tegoroczne święta.
Składniki:
Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
Masa:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 1/2 szklanki mleka w proszku
100 g masła
100 ml mleka
70 g cukru
Masło posiekać z resztą składników ciasta. Zagnieść szybko ciasto i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykroić kształt mazurka. Z części ciasta toczyć wałeczki lub wykrajać paski i zrobić podwyższony brzeg. Spód mazurka nakłuć i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
Mleko zagotować z cukrem. Dodać masło i poczekać, aż się rozpuści. Przesiać do tego mleko w proszku, wrzucić wiórki i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby trochę zgęstniało i wylać na ostudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz