Lekka babka cytrynowa z ucieranym lukrem
Pyszna słoneczna babka z przepisu pani Eli Wójcik, ze szkolenia Wielkanoc na Lubelskim stole. Ta babka nie może się nie udać, nam wyszła znakomita. I co ciekawe polewa się ją lukrem jeszcze gorącą i nie trzeba czekać aż ostygnie tylko można robić kolejną. Bo jest tak pyszna że znika w oka mgnieniu.
Składniki:
5 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1,5 łyżki octu
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
1 cytryna
250 g cukru pudru
Jaja wybić do miski, dodać cukier i ubijać na masę konsystencji śmietany. Następnie dosypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolać olej wymieszać a na końcu dodać ocet. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremki na babkę z kominem, nasmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wycisnąć sok z cytryny wsypać cukier puder i utrzeć lukier. Po wyjęciu babki polać ją gorącą przygotowanym lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz