Babka Rafaello
Babki pieczemy różne, z rodzynkami, z kisielami, orzechami, kawą itp. Babki kokosowej jeszcze u nas nie było więc szybko to nadrabiamy. Jednak z tą babką trzeba uważać, gdyż dodatki z dużą ilością tłuszczu mogą powodować zakalca, co i nam w jednej próbie się przytrafiło.
Składniki:
150 g cukru
120 g miękkiego masła
3 jajka
300 g mąki pszennej
250 ml mleka kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
40 g wiórków kokosowych
Masło utrzeć z cukrem na puch. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku do masy. Wlać mleko kokosowe i miksować na gładką masę. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy kokosowej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie. Dodać 1/3 ubitych białek i połączyć z ciastem, by odrobinę je rozrzedzić. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kartce, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz