Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem
Kaszę jemy, szczególnie zimną, aby dostarczała naszym organizmom mikro i makro elementów tak niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Tutaj kasza w towarzystwie boczku, twarogu i zapieczonego sera żółtego podbije Wasze podniebienia jak i nasze.
Składniki:
2
szklanki kaszy gryczanej
300
g boczku
300
g twarogu
1
szklanka kwaśnej śmietany
300
g żółtego sera
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
tłuszcz do wysmarowania formy
Kaszę
ugotować na sypko w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej
patelni na rumiano. Twaróg dokładnie rozdrobnić widelcem. Żółty ser zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć
połowę kaszy, posypać twarogiem i wytopionymi z boczku skwarkami. Na to wyłożyć
resztę kaszy i polać wytopionym tłuszczem (jeśli naczynie jest małe można zrobić trzy warstwy). Wierzch zalać śmietaną i posypać żółtym
serem. Piec około 50 minut w temperaturze 160°C.
Komentarze
Prześlij komentarz