Schab po cygańsku
Nie wiemy dlaczego ten schab jest po cygańsku, ale wiemy, że jest pyszny, kruchy, miękki i taki jak trzeba. Z czystym sumienie polecamy na niedzielny obiad, ale też na większą uroczystość, bo jest rewelacyjny, a do tego prosty i nieskomplikowany.
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości
5 -6 średnich marchewek
3 cebule
15 dag sera żółtego
3 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez wymieszany z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Potrawę przykryć folią aluminiową i wstawić do chłodnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec przez 1,5 godziny (licząc od czasu wstawienia potrawy do piekarnika). Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlPVSp4YRDMFhZ25bTsNfqyxqQX73LT-e8RMGkI8XWZ2jZPhl_cgAvUEAxM90SEZ0DyTWG5wU1ugY7VH8918fe_DcyqtfLFsEDVru_QohsojWi8vuMlShDcZetjhdSAMWYrGHL0vDF5tFf/s1600/zwDSC_0011.JPG)
Komentarze
Prześlij komentarz