Sałatka z kopru włoskiego z pomidorami


Koper włoski (fenkuł) to warzywo u nas na razie jeszcze mało znane i rzadko stosowane. Na surowo ma lekko anyżowy smak i zapach, natomiast smażony zyskuje aromat i delikatny smak. Nasza propozycja na dziś to delikatny koper włoski w połączeniu z pomidorkami i pachnącym koperkiem. 





Składniki:

2 bulwy kopru włoskiego
2 pomidory
1 pęczek koperku
olej do smażenia
sól
pieprz

Bulwy kopru pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej (tyle aby pokrywał dno) i smażyć plastry kopru często mieszając aż do lekkiego przyrumienienia. Następnie dodać plastry obranych pomidorów i smażyć dalej, uważać by pomidory się nie rozpadły. Przełożyć na talerz, posypać posiekanym koperkiem i ostudzić. 











Komentarze

Popularne posty