Babka kajmakowa z migdałami


Ta babka ma wszystkie babki pod sobą, oczywiście naszym skromnym zdaniem, dlatego radzimy Wam też ją po pierwsze upiec, a po drugie rozkoszować się jej smakiem. Z tym, że nie na długo, bo długo na pewno nie zagości w Waszych domach, bo jest tak obłędnie pyszna.

Składniki:

5 jajek
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
300 g masy kajmakowej
100 g masła
szczypta soli
sok z 1 cytryny
tłuszcz i bulka tarta do formy

Polewa
100 g masy kajmakowej
4 łyżki mleka
50 g płatków migdałowych


300 g masy kajmakowej przełożyć do rondla, dodać masło i podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników (nie gotować).
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i gdy składniki się połączą dodać żółtka i sok z cytryny. Wszystko jeszcze chwilę miksować, następnie małymi porcjami wlewać masę kajmakowa z masłem i mieszać łyżką, następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do blaszki i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczoną babkę wystudzić.
Przygotować polewę. 100 g masy kajmakowej podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia składników. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni do zazłocenia. Babkę polać ciepłą polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów, odstawić do zastygnięcia polewy.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty