Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
6
plastrów schabu
150
g pieczarek
250
ml mleka
20
g maki pszennej
20 g
masła
100
g sera żółtego
5
łyżek oleju
sól
pieprz
1
łyżka pokrojonego koperku
Ser
żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (dwie łyżki sera zostawić). W garnku
gotować mleko uważając żeby się nie przypaliło. W innym garnku roztopić masło,
po czym dodać mąkę i podsmażyć cały czas mieszając. Ciepłe mleko wlać do garnka
z zasmażką. Mieszać bardzo energicznie trzepaczką, aż sos się zagęści. Doprawić
solą i pieprzem. Dodać starty ser, zamieszać i odstawić z ognia.
Schab
umyć i osuszyć. Plastry doprawić sola i pieprzem i smażyć na rozgrzanym oleju z
obu stron. Gdy mięso jest podsmażone przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na
tę sama patelnię wrzucić pieczarki pokrojone w talarki posolić i chwile podsmażyć.
Do sosu dodać pieczarki prosto z patelni i rozsmarować sos na plastrach schabu.
Całość posypać startym serem. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 165°C i piec, aż się zrumieni około 30 minut. Po upieczeniu posypać koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz