Gerbaund
Ciasto:
45
dag mąki pszennej
2
żółtka
4
dag drożdży
25
dag margaryny
1
łyżeczka cukru
szczypta
soli
Masa:
3
szklanki dżemu morelowego
30
dag mielonych orzechów
Mąkę delikatnie rozetrzeć z
margaryną, w kubku wymieszać śmietanę, drożdże, żółtka, cukier i sól. Wlać do
mąki. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć surowe
ciasto. Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i ułożyć kolejne surowe
ciasto. Powtarzać czynność do wyczerpania składników, zakończyć ciastem. Wstawić
na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu piec 30 minut w temperaturze 180 -
200°C. Gdy wystygnie polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz