Placuszki z kurczaka i szynki od Pascala

Składniki:

Placuszki:
700 g piersi z kurczaka
150 g szynki gotowanej
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 cebula
70 g bułki tartej
60 ml oleju
sól
pieprz

Sos:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
25 g pistacji bez łupinek
1 pomarańcza

Mięso umyć, osuszyć a następnie bardzo drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski. Szynkę drobno pokroić i dodać do miski z kurczakiem. Cebulkę i natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miski, następnie podobnie bułkę tartą, wszystko doprawić solą i pieprzem. Składniki dobrze wymieszać. Mokrymi rękoma formować kuleczki (około 50 g każda), następnie przycisnąć dłonią i uformować placuszki. Na patelni na rozgrzanym oleju smażyć kotleciki na złoty kolor.
Sos słodko-kwaśny z sosem sojowym wymieszać w miseczce. Posiekać pistacje i dodać do sosu razem z sokiem z ½ pomarańczy.

Placuszki odsączyć z tłuszczu i podawać z dowolną surówką (my polecamy sałatę) i udekorować sosem. 










Komentarze

Popularne posty