Czekoladowy raj
Kto raz spróbuje tego efektownego deseru poczuje się jak w raju.. Elegancko podany cieszy oko, a smak niewiarygodnie czekoladowy z lekką nutką musu śmietanowo-cytrynowego.
Składniki:
90 g gorzkiej czekolady
90 g mlecznej czekolady
4 żółtka
260 ml słodkiej śmietanki 18%
1 galaretka cytrynowa
500 ml słodkiej śmietanki 30%
małe opakowanie herbatników
pełnoziarnistych
50 g siekanych orzechów
Połamać czekoladę mleczną
do miseczki i umieścić nad rondelkiem z gotującą wodą, aż do rozpuszczenia
czekolady. 2 żółtka ubić w oddzielnej miseczce. Czekoladę zdjąć z garnka, dodać
ubite żółtka intensywnie mieszając, a następnie połowę śmietanki. Ponownie umieścić
miseczkę nad garnkiem podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje. Na dno pucharków pokruszyć
herbatniki i nalać warstwę masy z czekolady mlecznej, schłodzić. Te same czynności
powtórzyć z czekoladą gorzką i wylać kolejną warstwę do pucharków. Wierzch gorzkiej
czekolady posypać warstwą siekanych orzechów.
Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki
gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia. Śmietankę 30% ubić i pod koniec dodać
lekko tężejącą galaretkę. Ułożyć śmietanę na orzeszkach i udekorować startą
czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz