Naleśniki à la Hortobágy
Zwykłe naleśniki z niezwykłym nadzieniem z kurczaka i papryki, zapieczone w sosie śmietanowo - paprykowym. Idealne danie obiadowe o wyjątkowym aromacie. W naszej kuchni zagościły na dobre. Myślimy, że i u Was również.
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
typu 500
2 jajka
250 ml mleka
100 ml
gazowanej wody
olej
słonecznikowy do smażenia naleśników
sól
Farsz:
400 g fileta
z kurczaka
2 łyżki
oleju słonecznikowego
2 cebule
1 duży
pomidor
1 zielona
papryka
300 ml
kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka
słodkiej papryki w proszku
szczypta
ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka
mielonego kminku
sól
Ciasto naleśnikowe:
Do
miski wsypać mąkę, wbić jajka, mieszając wlać mleko i wodę gazowaną, wyrabiając
gładkie ciasto naleśnikowe. Posolić i odstawić na pół godziny. Na nasmarowanej
olejem patelni smażyć z obu stron naleśniki.
Farsz:
W rondlu rozgrzać 2
łyżki oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Naczynie zdjąć z ognia, wsypać słodką paprykę w proszku, wymieszać
i postawić znowu na ogniu. Dodać pokrojony w duże kawałki filet z kurczaka,
szybko obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać obranego ze skórki, pokrojonego w
kawałki pomidora, pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawić ostrą papryką w proszku
i mielonym kminkiem, posolić, podlać nieco wodą i dusić kilkanaście minut, aż
mięso zmięknie. Wyjąć mięso na deskę, drobno posiekać. Do sosu w rondlu wlać wymieszaną
z mąką śmietanę, zagotować doprawić solimy do smaku. Do posiekanego mięsa dodać
trochę sosu, by powstał wilgotny farsz – który rozłożyć na każdym naleśniku, a
następnie złożyć go w kopertę. Złożone naleśniki ułożyć w żaroodpornym
naczyniu, zalać resztą sosu, zapiec w piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz