Pieczona Dorada
1 świeża dorada
1/4 pęczka koperku
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczki masła
1/2 cytryny
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
kilka pomidorków koktajlowych
Wypatroszoną rybę dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki.
Rybę zewnątrz i wewnątrz dokładnie posypać solą i pieprzem. Do brzuszka nałożyć po 1 łyżeczce masła, kilka gałązek koperku i natki pietruszki oraz po 2 przecięte na pół plasterki cytryny. Na jednej stronie ryby zrobić 3 nacięcia i w środek ułożyć pół plasterka cytryny i po gałązce koperku i natki.
Tak przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Wokół ułożyć pomidorki koktajlowe i ząbki czosnku. Piec w nagrzanym piekarniku do 200℃ góra- dół przez 30-35 min.
Komentarze
Prześlij komentarz