Brokułowa z serem

Zupa brokułowa to świetna propozycja obiadowa, pełna warzyw, smaków, ale też ciągnącego się sera. Chlorofil zawarty w brokułach ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i regeneracyjne. Udowodniono także, że chlorofil może mieć działanie antyrakowe. Nic tylko się zajadać.

Składniki:

1 duży brokuł 
2 marchewki
1 pietruszka
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
100 g serka topionego śmietankowego 
200 ml śmietanki 18%
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
100g sera żółtego
grzanki w kostkę

Garść sera żółtego twardego zostawić do dekoracji.  Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 30 sekund, dodać marchewkę i pietruszkę i chwilę smażyć aż zacznie pachnieć. Wlać bulion i zagotować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki, dodać i gotować na średnim ogniu, aż będą miękkie. Zmniejszyć ogień, dodawać pokrojony serek topiony i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać śmietankę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Udekorować różyczkami brokułów i żółtym serem. Podawać z grzankami lub kromką świeżego chleba.






Komentarze

Popularne posty