Ciasto wełniane z pistacjami
Puszyste i delikatne ciasto drożdżowe, tworzące dekoracyjny wieniec. W środku oczywiście masa z pistacjami, bo te królują wśród wypieków a my staramy się podążać za trendami. Oczywiście najlepiej smakuje świeże jak to drożdżowe.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
80 ml letniego mleka
4 g suchych drożdży
1 jajko
30 g cukru
100 ml śmietanki 30 %
3 g sól
Masa pistacjowa
50 g pistacji
15 g pestek z dyni
2-3 łyżki cukru pudru
3-5 łyżek mascarpone
Polewa:
1 biała czekolada
1 łyżka pasty pistacjowej
kilka pistacji do dekoracji
Pistacje i pestki dyni blendować z cukrem pudrem i mascarpone na gładką masę.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, odstawić na 5 minut. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać śmietankę, jajko i drożdże z mlekiem. Wyrobić puszyste nieklejące się ciasto. Odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Potem ciasto podzielić na 5 równych części. Uformować 5 kulek, przykryć niech trochę podrosną. Każdą kulkę rozwałkować w cienki owalny kształt. Jedną szerszą część pokroić w cienkie paseczki, na drugiej węższej ułożyć nadzienie.
Każdy kawałek ciasta zwijać w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Następnie układać je w kółko tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec w 170℃przez ok. 25 minut. Po upieczeniu przestudzone ciasto posmarować rozpuszczoną czekoladą i wymieszaną z pastą pistacjową i posypać kawałkami pistacji.
Komentarze
Prześlij komentarz