Zielone pierożki
Wiosenne pierożki w zielonym kolorze. Bardzo smaczne i niejadkom można przemycić nieco szpinaku. Nasze może w kształcie nie są jeszcze doskonałe, ale robili je uczniowie klas pierwszych, więc można im wybaczyć bo to dopiero początek nauki. Z pewnością kolejne będą ładniejsze.
Ciasto:
500g mąki pszennej
250ml gorącej wody
100 g listków szpinaku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
Farsz:
500g ugotowanych ziemniaków
300g sera białego
1 duża cebula
100g listków szpinaku + 1 łyżka oliwy
sól
pieprz
Szpinak zblendować z olejem, dodać mąkę, sól. Zaparzyć bardzo gorącą wodą i mieszać drewnianą łyżką. Jak masa przestygnie zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut by ciasto odpoczęło.
Cebule drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Szpinak zblendować z łyżką oliwy. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony twaróg, zeszklona cebulę, sól, pieprz i szpinak. Wyrobić gładki farsz.
Ciasto wałkować na blacie podsypanym mąką, wykrawać kółka, napełniać farszem, formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz