Bułeczki z serkiem wiejskim

Pyszne, pachnące bułeczki z serkiem wiejskim - brzmi jak przepis na śniadanie. Tak może być, tylko tym razem dodaliśmy serek do ciasta na bułki. Ciasto zyskało przez to nieco inny smak i bułeczki pozostawały dłużej świeże. 

Składniki: 

500 g mąki pszennej 
6 g drożdży instant
200 g serka wiejskiego
10 g soli
5 g cukru
30 g oleju
woda – ….
łyżka czarnuszki

Wszystkie składniki dodać do misy i wyrabiać ciasto powoli dodając wodę. Sam serek ma już w sobie płynną śmietankę dlatego trzeba dodawać wodę powoli podczas wyrabiania obserwując konsystencję ciasta. Ciasto powinno być dość zwarte, ale nie twarde i trochę się kleić. Ciasto odstawić do wyrastania na około 1,5h, przełożyć na blat, podzielić na równe części (wychodzi 10 bułeczek) i formować bułeczki. Na tym etapie, jeśli ciasto mocno się klei można podsypać trochę mąki. Bułki odstawić do ponownego wyrastania na około 20 min. Po tym czasie naciąć posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Piec 15 min w temp 210 st (z parą).








Komentarze

Popularne posty