Ciasteczka lawendowe SABLÉ
Sablé to francuskie ciasteczka maślane, pochodzą prawdopodobnie z Sablé-sur-Sarthe w północno-zachodnim regionie Loary. Przymiotnik sablé (“piaskowy”) świetnie opisuje konsystencję ciasteczek, którą zawdzięczają sporej ilości masła. Sablé są delikatne, sypkie, przypominają drobny piasek.*
125 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
1/4 łyżeczki soli
Mikserem utrzeć masło z cukrem i
startą skórką z cytryny na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i ubijamy jeszcze
przez minutę. Dodajemy mąkę, lawendę i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180℃. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na grubość około
5 milimetrów. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać okrągłe ciasteczka. Ułożyć
na blasze i schłodzić w lodówce 15 minut, piec 10 minut do złotego koloru.
* https://lente-magazyn.com/lawendowe-ciasteczka-sable/
Komentarze
Prześlij komentarz