Ciasteczka lawendowe SABLÉ

Sablé to francuskie ciasteczka maślane, pochodzą prawdopodobnie z Sablé-sur-Sarthe w północno-zachodnim regionie Loary. Przymiotnik sablé (“piaskowy”) świetnie opisuje konsystencję ciasteczek, którą zawdzięczają sporej ilości masła. Sablé są delikatne, sypkie, przypominają drobny piasek.* 


 Składniki:

 
125 g miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
1/4 łyżeczki soli
 
Mikserem utrzeć masło z cukrem i startą skórką z cytryny na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i ubijamy jeszcze przez minutę. Dodajemy mąkę, lawendę i sól, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180℃. Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować schłodzone ciasto na grubość około 5 milimetrów. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać okrągłe ciasteczka. Ułożyć na blasze i schłodzić w lodówce 15 minut, piec 10 minut do złotego koloru.

* https://lente-magazyn.com/lawendowe-ciasteczka-sable/





Komentarze

Popularne posty