Schab w glazurze miodowo-czosnkowej

Już nie raz proponowaliśmy Wam alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych schabowych. Nadchodzimy z kolejną propozycją. Tym razem schab w miodowo czosnkowej glazurze bez panierki. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i cała rodzina zadowolona. 

Składniki (na 4 porcje):

4 plasterki schabu 
½ łyżeczki soli 
½ łyżeczki pieprzu 
½ łyżeczki czosnku w proszku 
3 łyżki oleju 
400g ryżu 
1 łyżka masła 
3 ząbki czosnku 
6 łyżek miodu 
250ml bulionu drobiowego 
2 łyżki octu jabłkowego 
¼ łyżeczki soli 
pół pęczka drobnego szczypiorku 

Schab doprawić z dwóch stron solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, dokładnie natrzeć. Na oleju przysmażyć po 3 minuty z każdej strony, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać masło jak się rozpuści, dodać posiekany czosnek, miód, bulion, ocet jabłkowy i sól. Mieszać, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień położyć schab na patelnię, dusić przez 15-20 minut obracając co jakiś czas. Po tym czasie na chwilę zdjąć mięso na talerz i zwiększyć ogień i redukować sos, aż zgęstnieje dodać schab i obtoczyć w glazurze. Wyjąć na deskę i pokroić po skosie. Podać na ryżu. Posypać drobnym szczypiorkiem.









Komentarze

Popularne posty