Schab w glazurze miodowo-czosnkowej
Już nie raz proponowaliśmy Wam alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych schabowych. Nadchodzimy z kolejną propozycją. Tym razem schab w miodowo czosnkowej glazurze bez panierki. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i cała rodzina zadowolona.
4 plasterki schabu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki czosnku w proszku
3 łyżki oleju
400g ryżu
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
6 łyżek miodu
250ml bulionu drobiowego
2 łyżki octu jabłkowego
¼ łyżeczki soli
pół pęczka drobnego szczypiorku
Schab doprawić z dwóch stron solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, dokładnie natrzeć. Na oleju przysmażyć po 3 minuty z każdej strony, aż będzie złoty. Zdjąć z patelni. Na patelnię dodać masło jak się rozpuści, dodać posiekany czosnek, miód, bulion, ocet jabłkowy i sól. Mieszać, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień położyć schab na patelnię, dusić przez 15-20 minut obracając co jakiś czas. Po tym czasie na chwilę zdjąć mięso na talerz i zwiększyć ogień i redukować sos, aż zgęstnieje dodać schab i obtoczyć w glazurze. Wyjąć na deskę i pokroić po skosie. Podać na ryżu. Posypać drobnym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz