Klopsiki w sosie porowym
Delikatne drobiowe klopsiki zanurzone w aromatycznym porowym sosie to idealna propozycja obiadowa, zarówno dla dużych i małych łasuchów. Do tego dowolny dodatek skrobiowy w postaci ryżu czy ziemniaków, ulubiona surówka i czego więcej trzeba? No może coś słodkiego ale to już w innym poście. 😉
500 g mięsa mielonego z fileta z kurczaka
1 jajko
1/2 cebuli
1-2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej+ 3 łyżki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
mąka ziemniaczana, do panierowania
olej, do smażenia
Sos:
1 łyżeczka masła
50 g pora
150 ml bulionu
200 ml śmietanki kremówki
natka pietruszki
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Bułkę tartą zalać gorącą wodą i wymieszać. W misce wymieszać mięso mielone, dodać namoczoną bułkę tartą, jajko, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, kurkumę i całość wyrobić na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego i od razu układać na tacy z mąką ziemniaczaną. Klopsiki obtoczyć w mące ziemniaczanej i nadmiar strzepać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpeciki z każdej strony. Klopsiki zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię dodać masło, pokrojonego pora i smażyć 2 min. Całość zalać bulionem, śmietanką i dodać usmażone klopsiki. Dusić na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz