Blok pistacjowy

Ten blok ma po prostu boski smak, normalnie niebo w gębie jak się mówi. Nie dość ze z mlekiem w proszku które w ciastach lubimy to jeszcze pistacje w dwóch postaciach plus orzechy. Wszystkie bloki uwielbiamy, jednak na razie ten jest u nas numerem jeden. 
Składniki:

200 g masła
80 g herbatników
100 g mleka
130 g cukru
3 łyżki pasty pistacjowej 100%
300 g mleka w proszku 
¼ szklanki łuskanych pistacji
¼ szklanki orzechów laskowych
¼ szklanki orzechów nerkowca
¼ szklanki ekspandowanego amarantusa

W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko i cukier podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia dodać pastę pistacjową, szybko wymieszać aby pasta się rozpuściła, dodać mleko w proszku i bakalie. Energicznie całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki o długości 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Dobrze docisnąć i gdy wystygnie wstawić na kilka godzin do lodówki. 







Komentarze

Popularne posty