Szparagi z burattą

Przystawka, która w ostatnim czasie skradła nasze kubki smakowe. Szparagi ogólnie uwielbiamy w różnych wersjach, jednak z burratą i chrupiącymi grzankami są mega. Warto zrobić to danie póki są świeże szparagi. Z pewnością się w nim zakochacie.

Składniki:

6-8 sztuk szparagów
1 burrata
1-2 łyżki orzechów laskowych 
szczypta chili 
sól do smaku
oliwa z oliwek
skórka z cytryny do posypania 
kilka kromek bagietki

Odłamać twarde końce szparagów. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Wsypać chili i wrzucić szparagi. Smażyć po kilka minut z dwóch stron, aż będą miękkie. Posolić. Na drugiej patelni uprażyć posiekane orzechy laskowe - do zrumienienia. Na patelni grillowej podsmażyć kromki pieczywa. Polać oliwą.
Na talerzu rozłożyć palcami burratę. Szparagi pociąć na mniejsze kawałki. Rozsypać na serze. Skropić całość oliwą. Posypać orzechami laskowymi. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny. Podawać z grzankami.








Komentarze

Popularne posty