Chłodnik rzodkiewkowy

Orzeźwiający chłodnik rzodkiewkowy sprawdzi się w upalne dni. Swój śliczny kolor zawdzięcz buraczkom w proszku które możecie przygotować samodzielnie i używać jako dodatek do innych potrwa czy zdrowych koktajli. 


Składniki:

4 niewielkie buraczki
2 pęczki rzodkiewek
2 łodygi selera naciowego
600 ml wody
1 dojrzałe awokado
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka buraczków w proszku
250 ml jogurtu naturalnego
rzodkiewka, awokado, ziarna dyni do dekoracji 

Buraczki w proszku najlepiej przygotować sobie wcześniej. Buraczki obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Plasterki buraka ułożyć w suszarce do warzyw i suszyć przez 16 h. Po tym czasie suche plasterki buraka zmielić w młynku do kawy na puder. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Można używać do zup i różnego rodzaju koktajli. 
Warzywa umyć i rozdrobić na niewielkie kawałki. Jeden pęczek rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugi rozdrobnić na mniejsze części. Do miksera kielichowego wlać wodę i dodać wszystkie składniki oprócz startej rzodkiewki i jogurtu. Miksować do gładkiej konsystencji. Następnie dodać jogurt i startą rzodkiewkę, dokładnie wymieszać i schłodzić. Przed podaniem udekorować plasterkami awokado i rzodkiewki oraz odrobiną nasion dyni. 







Komentarze

Popularne posty