Krem bawarski
Krem bawarski to jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec. Deser ten powstał podobno w XIX wieku. Ma w środku waniliowy krem bawarski, który trochę przypomina panna cottę. Ojcem przepisu jest – według większości źródeł – jeden z najsłynniejszych kucharzy i cukierników Marie-Antoine Carême. Nie jest on bardzo popularny w Polsce, nie mniej bardzo pyszny, delikatny, taki chmurkowy.
400 ml mleka 2%
140 ml śmietanki 30%
30 g cukru
4 jajka
10 g żelatyny
16 g cukru waniliowego
dodatkowo:
kiwi do dekoracji
Żelatynę namoczyć w 50 g wody. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Zagotować mleko z cukrem waniliowym, rozpuścić w nim żelatynę. Dodawać małym strumieniem do żółtek wciąż ubijając. Śmietankę ubić i połączyć delikatnie z tężejącą masą. Krem wyporcjować i chłodzić. Każdą porcję udekorować kiwi.
Komentarze
Prześlij komentarz