Margerytka
Dość proste ciasto bez pieczenia, które wygląda bardzo dostojnie i elegancko. Nasi goście byli pod wrażeniem. Ciasteczka wykorzystaliśmy kupcze, bo zapomnieliśmy ze kiedyś robiliśmy je samodzielnie z tego przepisu. Następnym razem z pewnością zrobimy swoje.
Gofry:
2 szklanki mąki
2 szklanki płynu (mleko + woda)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
szczypta soli
1-2 łyżki cukru - do smaku
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić i utrwalić cukrem. Żółtka, mąkę, mleko, wodę, proszek, olej, sól - zmiksować na jednolitą masę. Połączyć delikatnie masę z pianą. Smażyć w dobrze nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy ok. 5-6 minut na złoty kolor. Dodatki wg uznania.
3 galaretki przezroczyste
2 galaretki cytrynowe
600 ml śmietanki 30%
310 g kruchych ciasteczek z nadzieniem w kształcie kwiatuszków
Przezroczyste galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku. Odstawić do wystudzenia i tężenia. Na spodzie blachy układać gofry.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, a następnie cienkim strumieniem wlać przezroczystą zimną galaretkę. Masę wylać na gofry, odstawić do lodówki na ok. 5 minut, a następnie układać ciasteczka.
Galaretki cytrynowe rozrobić również w 600 ml wrzątku, ostudzić, odstawiamy do tężenia i zalać gotowe ciasto. Całość chłodzić najlepiej przez noc.
Komentarze
Prześlij komentarz