Makaron z kurczakiem i fasolką szparagową

Fasolka szparagowa wiadomo najlepsza z bułeczką i masełkiem, ale i taka po jakimś czasie się znudzi. Szukamy więc inspiracji na inne dania z użyciem tego składnika. Tym razem padło na spaghetti z fasolką szparagową i kurczakiem. Wszyscy się zajadali i na dokładki nic nie zostało. 

Składniki:

400 g fileta z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
200 g fasolki szparagowej
½ słoika suszonych pomidorów
160 g spaghetti
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
100g parmezanu
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
½ łyżeczki curry
½ łyżeczki przyprawy gyros
olej

Kurczaka oczyścić i pokroić w kosteczkę. Przyprawić papryką, przyprawa gyros, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobine oleju i podsmażyć kurczaka na zloty kolor. 
Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce. Podzielić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie z sola około 10 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
Na osobnej patelni roztopić masło, dodać cebulę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać pomidory, podsmażonego kurczaka, fasolkę szparagową i ugotowany makaron. Dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników. Gotowe danie posypać startym parmezanem i posiekana natką pietruszki. 







Komentarze

Popularne posty