Chleb z Vermont wg Hamelmana

Klasyk wśród klasyków. Jeżeli ktoś lubi najpyszniejszy chleb pszenny z dodatkiem żyta. Chleb pachnący dzieciństwem, latem, wspomnieniami. Do takiego chleba wystarczy tylko masło i człowiek zadowolony. Warto spróbować wypiekać chleb w domu zważywszy na podwyżkę cen energii 😉.
  
Składniki:

Zaczyn:
210g mąki chlebowej typ 750 
45g zakwasu żytniego 
155g wody o temperaturze 25°C 
Wymieszać przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Ciasto właściwe:
1020g mąki chlebowej 
135g mąki żytniej typ 2000 
630g wody o temperaturze 25°C 
30g soli 

Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, wymieszać, mąkę i wyrobić, przykryć odstawić w ciepłe miejsce na 20-60 minut. Dodać sól, szybko wyrobić, przykryć i składać 3 razy co 30 minut. Uformować 2 bochenki (1100g każdy), przykryć na 30 minut, uformować ostatecznie, przełożyć do koszyczków i w temperaturze 5°C przechowywać 12-16 godzin. Piec piecu nagrzanym do 220°C w zaparowaniu (lub pod przykryciem) 20 minut, kolejne 10-15 bez zaparowania (40minut pod przykryciem, odkryć i dopiec do koloru).










Komentarze

Popularne posty