Koreańskie bułeczki kawowe
Nasze bułeczki może z wyglądu nie są za piękne, ale ich smak wszystko wynagradza. Chrupiące i kawowe z zewnątrz i mięciutkie i delikatne w środku. Pycha. Tylko pamiętajcie by nie dawać ich maluchom bo potem po kawie nie będą chciały spać.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
5 łyżek cukru
7 g drożdży instant
szczypta soli
140 ml ciepłej wody
160 ml ciepłego mleka
40 g miękkiego masła
Mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami i solą. Wodę wymieszać z mlekiem, stopniowo wlewać do miski z suchymi składnikami, wyrabiać do połączenia. Dodać masło, wyrabiać przez 10 minut, do czasu całkowitego wchłonięcia tłuszczu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Składniki na nadzienie:
200 g kremowego serka + 4 łyżki cukru
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą lekko rozpłaszczyć/rozwałkować, na środku ułożyć łyżkę nadzienia. Końce ciasta połączyć formując okrągłą bułeczkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Polewa:
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 płaskie łyżki gorącej wody
4 łyżki mąki pszennej
70 g masła w temp. pokojowej
6 łyżek cukru
1 jajko
Kawę wymieszać z wodą, do całkowitego rozpuszczenia się kawy. Dodać przesianą mąkę, masło (nie może być zbyt miękkie, bo polewa zsunie się z bułeczek podczas pieczenia), cukier i jajko. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Udekorować wierzch wyrośniętych bułeczek, wyciskając polewę w kształt ślimaczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz