Nuggetsy
Wiadomo młodzież uwielbia różnego rodzaju fast foody, tak było jest i z pewnością będzie. My od czasu do czasu też robimy takie rzeczy ale w domowej wersji, bez dodatku różnych substancji chemicznych i innych ulepszaczy. Proponujemy domowe nuggetsy, do tego opiekane ziemniaczki i domowej roboty sos czosnkowy. U nas wiesz co jesz...
1 podwójna filet z kurczaka
50 g białego pieczywa
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki soli
Panierka:
4 łyżki maki pszennej
4 łyżki płatków kukurydzianych rozdrobnionych tłuczkiem
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
Ciasto:
1 jajko
2 łyżki mąki
½ łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki musztardy
Do smażenia:
olej
Białe pieczywo posmarować jogurtem i odstawić na około 10 minut. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie mięso przyprawić (solą, pieprzem) i razem z namoczonym pieczywem oraz jogurtem zblendować na gładką masę.
W dwóch osobnych miseczkach wymieszać składniki panierki oraz ciasta
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Mokrymi dłońmi formować niewielkie nuggetsy, które obtaczać w panierce, później w cieście i ponownie w panierce. Kotleciki smażyć na złoty kolor, po około 3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym.
A do tego ćwiartki pieczonych młodych ziemniaczków posypanych koperkiem i rozmarynem!
OdpowiedzUsuń