Ajo blanco - andaluzyjska zupa migdałowo-czosnkowa
Ajoblanco to popularny hiszpański chłodnik typowy dla Granady i Malagi. To danie składa się z chleba, pokruszonych migdałów, czosnku, wody, oliwy z oliwek, soli, a czasem octu. Zwykle podaje się go z winogronami lub plastrami melona. Naszą inspiracją były wyjazdy naszych uczniów na praktyki do Hiszpanii w ramach programu Erasmus +.
200 g migdałów, blanszowanych
4 ząbki czosnku
100 g chleba, białego, bez skórki
350 g wody
20-25 g białego octu winnego
1½ łyżeczki soli
45 g oliwy z oliwek
8-10 białych winogron, przekrojonych na pół, do dekoracji
Rozdrobnić migdały i czosnek. Następnie dodać do nich chleb i wodę, zmiksować. Dodać ocet i sól, zmiksować. W tym czasie stopniowo wlewać oliwę. Odstawić na 1 godz. do lodówki. Podawać schłodzoną, udekorowaną winogronami.
Komentarze
Prześlij komentarz