Biały Strogonoff
Oryginalnie Boeuf Strogonow to nazwa dania, będącego kombinacją tradycji kuchni francuskiej i rosyjskiej i ma pochodzić od hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Strogonowa, rosyjskiego generała i gubernatora. Jest to polędwica krojona w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym. My dziś przygotowaliśmy to danie w nieco delikatniejszej jasnej wersji. Zamiast polędwicy jest indyk, a zamiast przecieru pomidorowego śmietanka.
1 łyżka oleju rzepakowego
300 g fileta z indyka
sól i pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
150 g pieczarek
150 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżeczka łagodnej musztardy
100 g ogórków kiszonych
natka pietruszki
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić w cienkie słupki. Filet z indyka pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra.
Filet z indyka przełożyć na talerz, posypać solą i pieprzem a następnie posypać mąką ziemniaczaną. Wymieszać.
Na patelni powłoką rozgrzać olej, dodać indyka i smażyć aż się zarumieni. Mięso zdjąć z patelni na talerz a na tę samą patelnię włożyć masło, cebulę i krótko podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pieczarki. Smażyć aż pieczarki zmienić kolor. Na patelnię wlać bulion, śmietankę, dodać musztardę, świeżo mielony pieprz i wymieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodać pokrojone ogórki kiszone i ponownie zagotować. Biały Strogonoff z indyka posypać natką pietruszki i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz