Tarta makowa
Taką tarte można zrobić na święta Bożego Narodzenia, ale również o każdej innej porze roku gdy zatęsknicie za świątecznymi smakołykami. My mamy tak często szczególnie latem, chce nam się zapachu i klimatu świąt 😊.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 całe jajko i 2 żółtka
100 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
Masa makowa:
1 puszka masy makowej
2 białka
1 jabłko
1 pomarańcza
Lukier:
cukier puder
sok z pomarańczy
Suche składniki na spód zagnieść z miękkim masłem. Powinniśmy otrzymać coś w rodzaju sypkiej kruszonki. Oddzielić białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodać do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodać też 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Wyłożyć spód formy do tarty i brzeg. Resztę ciasta zostawić na dekorację.
Jabłko zetrzeć na tarce, dodać do masy makowej i wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać delikatnie mieszając do masy makowej.
Masę wyłożyć na przygotowany spód. Z pozostałego ciasta zrobić dekorację np. gwiazdki. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika dekorować tarte lukrem z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Komentarze
Prześlij komentarz