Piernikowe muffiny z cynamonowym kremem

Czyż ręka sama  nie wyciąga się po te urocze muffiny? A na ich widok oczy same się śmieją? Lubimy takie urocze i smaczne desery, które w wykonaniu są banalne. My w towarzystwie możemy zabłysnąć, a zbyt się nie napracujemy. Gorąco polecamy zwłaszcza w okresie świątecznym, gdzie na inne rzeczy można poświecić swój czas.  

Składniki:

200 g maki 
150 g cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody
75 ml mleka
1,5 łyżki miodu
125 ml oleju
150 ml maślanki
2 jajka
1,5 łyżki rumu
1 szczypta soli

Krem:
250 g mascarpone
125 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cynamonu
1 op cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru

Przygotować formę na muffiny i wyłożyć ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać cukier, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
Do rondelka wlać mleko z miodem, wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia.
Do czystej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz rum. Wlać mieszankę mleka i miodu i wymieszać rózgą.
Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać lub zmiksować na jednolitą masę bez grudek mąki.
Ciasto wlać do papilotek, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Założyć osłonki.
Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder umieścić w misce i ubijać aż powstanie gładki, gęsty i puszysty krem (ok. 2 minuty). Na koniec zmiksować z cynamonem. Wyłożyć na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.











Komentarze

Popularne posty