Ogórek faszerowany twarożkiem
Ciekawa przekąska zarówno na letnie przyjęcia jak i na przykład na sylwestrowe czy karnawałowe party. Bardzo proste w wykonaniu a efekt bardzo ciekawy i smaczny. Tylko przed przystąpieniem do pracy spróbujcie czy skórka z ogórka nie jest zbyt twarda, jeśli tak to wtedy należy ją obrać.
2 ogórki
5 plasterków szynki drobiowej,
1/2 pęczka szczypiorku,
1/2 pęczka rzodkiewki,
1/2 opakowania serka wiejskiego,
koperek
pieprz
sól
Ogórki dokładnie umyć (nie obierać) i pokroić na 2-centymetrowe plasterki. Nieco wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka. Plasterki ogórka lekko posolić.
Rzodkiewki dokładnie umyć, pozbawić listków. Zetrzeć na tarce o średnich oczkach prosto do miseczki (2-3 zostawić do dekoracji). Dodać do niej serek wiejski. Szczypiorek posiekać drobno, a szynkę pokroić na niewielkie kawałeczki i również dodać do sera. Wymieszać wszystko, doprawiając do smaku pieprzem oraz solą.
Każdy plasterek ogórka wypełniać farszem z serka. Na wierzchu położyć po plasterku rzodkiewki. Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz