Mintaj pieczony w folii z czosnkiem i koperkiem
To danie można nazwać jednoblaszkowe, gdyż cały obiad robi nam się jednocześnie na jednej blaszce. Chociaż proponujemy aby rybę wyjąć nieco wcześniej by nie była sucha, a ziemniaczki przypiec aby były rumiane. Do tego jakaś surówka i można zajadać.
200 g fileta z mintaja
300 g ziemniaków
duża garść posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz
200 g surówki z kiszonej kapusty
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać i gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. Mintaja umyć, rozłożyć w folii aluminiowej. Skropić go sokiem z cytryny oraz łyżeczką oliwy, posmarować przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać posiekanym koperkiem. Zawinąć szczelnie folię. Ugotowane ziemniaki razem ze skórką pokroić na ćwiartki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na blasze do pieczenia ułożyć zawinięte w folię filety z dorsza oraz naczynie z ziemniakami. Piec przez 20 minut w temperaturze do 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz