Kurczak z dynią
Dynia i kurczak to doskonałe połączenie, zwłaszcza na jesienne zimne dni. Mięsko z tego przepisu wychodzi bardzo delikatne, a sosik aksamitny. Do tego wystarczy ulubiony ryż lub kasza i rodzina zadowolona. Nawet ci najmłodsi będą prosić o dokładkę.
600 - 700 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
1 szklanka dyni, startej na tarce o grubych oczkach
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki majeranku
1 liść laurowy
1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
1 szklanka b bulionu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze filety. Każdy kawałek przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, czosnkiem granulowanym i czerwoną słodką papryką. Na koniec każdy kawałek obtoczyć delikatnie w mące. Na patelnię dodać olej i na rozgrzanym, podsmażyć mięso z obu stron, ok. 1 - 2 minuty. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na tą samą rozgrzaną patelnię dodać łyżkę oleju rzepakowego, podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodaj startą marchew i dynię. Dusić warzywa, na średniej mocy palnika, przez kilka chwil. Następnie dodać wcześniej podsmażone mięso, całość zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz majeranek. Całość doprowadzić do zagotowania i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Kiedy mięso będzie odpowiednio miękkie, dolać śmietankę kremówkę i jeszcze chwilę gotować całość na najmniejszym ogniu. Sos powinien być kremowy i aksamitny, w trakcie gotowania powinien się zredukować. Na koniec doprawić danie do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz