Chlebek dyniowy
Bananowy, ziemniaczany, malinowy, rabarbarowy, ziołowy i jeszcze wiele innych słodkich chlebków było już u nas. Nastała jesień więc tym razem kolej na chlebek dyniowy. Delikatny, wilgotny z chrupiącą cynamonową skorupką, bardzo przypadł nam do gustu. Mamy nadzieję, że i Wam posmakuje.
1 szklanka puree z pieczonej dyni
2 jajka
½ szklanki oleju
240 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
Cynamonowa skorupka:
1 łyżka masła
50 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotować puree z pieczonej dyni. Puree ma mieć gęstość śmietany i być delikatnie ciepłe lub w temp. pokojowej.
Przestudzone gotowe puree z dyni włożyć do miski, dodać jajka oraz olej i wymieszać łyżką lub widelcem.
Do drugiej miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem i imbirem. Dokładnie wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (nie mieszać za długo).
Ciasto wyłożyć do małej formy keksowej 25 x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
Przygotować cynamonową skorupkę: masło posiekać i połączyć (np. palcami) z cukrem i cynamonem. Na wierzchu ciast ułożyć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok.40 minut, do suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz