Sałatka z brokułem i mozzarellą
Ciekawa propozycja na lekką kolację. Trochę sałaty, rzodkiewki, brokuł, pomidor i trochę mozzarelli. Do tego lekko słodkawy sos. Mimo, że talerz duży wszystko szybko zniknęło, bo to same witaminy.
Składniki:
1 brokuł
1 opakowanie sera mozzarella
kilka listków sałaty lodowej
kilka rzodkiewek
2 pomidory
sól
pieprz
Sos:
3 łyżki oliwy
½ łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
Brokuł pokroić na różyczki, wrzucić do osolonej gotującej się wody. Dodaj szczyptę cukru. Gotować około 5 minut do momentu, aż brokuły będą miękkie, ale jeszcze chrupiące, nie rozgotowane. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki a pomidory w grubą kostkę. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w grubą kostkę.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
Na talerzykach lub półmisku ułożyć sałatę, na nią brokuły oraz resztę składników. Całość posypać solą oraz pieprzem i polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz