Lody o smaku białej czekolady

Lato to czas lodów, a takie przygotowane samodzielnie smakują dwa razy lepiej. Wiemy co w nich jest i chętniej dajemy je małym łasuchom. Dodatkowo ich słodkość możemy regulować zwiększając lub zmniejszając ilość cukru. Te o smaku białej czekolady były obłędne. 


Składniki:
 
2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka mleka 3,2 %
290 g śmietanki kremówki 30 %
150 g śmietanki kremówki 36 %
3 płaskie łyżki cukru pudru
 
Śmietanki włożyć do zamrażalnika na pół godziny. W garnuszku rozgrzać mleko, dodać czekolady, rozpuścić i odstawić do wystygnięcia, a później do lodówki. Ubić obie śmietanki, pod koniec dodać cukier. Przekładać łyżka po łyżce śmietankę do mleka z czekoladami i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do maszynki do lodów i kręcić, aż do zmrożenia. Lub do naczynia żaroodpornego i zamrażać około 6 godzin.







Komentarze

Popularne posty