Pudding ryżowy z malinami Klaudii
Dzieciaki
proszą o słodki deser, ale ostatnio ze słodyczami przesadziły. W takim
razie mamy propozycję, można by rzec nie do odrzucenia. Pudding z
płatków ryżowych słodzony ksylitolem z dodatkiem dżemu i owców. Dżem
oczywiście można wybrać niskosłodzony.
Składniki:
500 ml mleka
6 łyżek płatków ryżowych
4 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka ksylitolu
kilka malin
świeża mięta
Do rondelka wlać mleko i wsypać płatki ryżowe. Gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 minut, często mieszając. Gdy płatki ryżowe będą miękkie, wyłączyć kuchenkę i dodać ksylitol.
Pudding podawać nakładając na każdą porcję łyżeczkę dżemu malinowego i dekorować świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz