Szybkie precle drożdżowe
Drożdżowe precelki to ciasteczka dla cierpliwych. Po pierwsze trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po drugie trzeba cierpliwie ciasto rolować i formować precle. Ale potem po upieczeniu już cierpliwym nie trzeba być i można szybko zjadać.
Składniki:
1,5 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
około 4 szklanki mąki
1 duże jajko roztrzepane z odrobiną mleka
sól lub cukier do posypania
Drożdże zasypać cukrem, zalać ciepłą wodą i rozmieszać aż się rozpuszczą. W dużej misce umieścić 3 szklanki mąki z solą, dodać rozczyn drożdżowy i zagniatać ciasto.
W trakcie dosypać ostatnią szklankę mąki - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i pokroić nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek rolować aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej). Uformować z ciasta precle. Zamoczyć precle w roztrzepanym jajku. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp cukrem.
Piec10 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu przestudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz