Flaczki z boczniaków
Tradycyjne flaczki niestety nie należą do naszych ulubionych zup, dlatego też bardzo rzadko je przygotowujemy. Natomiast flaczki z boczniaków przypadły nam bardzo do gustu. Delikatne i pachnące naszym zdaniem i wam zasmakują.
Składniki:
500 g boczniaków
1 marchewka
1 pietruszka
ok. 1 l bulionu
1 cebula
oliwa
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżka mąki
sól
pieprz
3 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 szczypta imbiru
1 pęczek koperku
Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na paseczki. Marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Włożyć do garnka z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać boczniaki i wymieszać. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. Wlać bulion i zagotować, dodać listek laurowy, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotować przez ok. 5 minut.
W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Włożyć na patelnię z 2 łyżkami oliwy i zeszklić ją od czasu do czasu mieszając,. Na koniec dodać obrany i przeciśnięty czosnek oraz majeranek, wymieszać i podgrzać, odstawić z ognia.
Do gotujących się boczniaków dodać koncentrat pomidorowy oraz zeszkloną cebulę. Na patelnię po cebuli wsypać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażać ją przez chwilę aż będzie lekko brązowa. Następnie dolewać stopniowo wywar z boczniaków i mieszać aż składniki się połączą. Przelać do garnka z boczniakami, wymieszać i zagotować. Posypać posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz