Tort Pischinger II
Przekładane wafle wcale nie muszą być nudne i pokrojone w romby. Mamy dla was coś bardziej eleganckiego i dostojnego, a własnie z przekładanych wafli. Czekoladowy tort Pischingera, z czekoladą w środku i z czekoladą na wierzchu. Raj dla podniebienia smakoszy czekolady, a i innym również przypadnie do gustu.
Składniki:
7 sztuk okrągłych wafli
300 g masła
200 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
40 ml rumu
100 g mielonych orzechów włoskich
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
truskawki i orzechy włoskie do dekoracji
Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodać do niego cukier puder oraz po jednym żółtku. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawić aby lekko przestygła ale była nadal płynna. Do masy maślanej ciągle ucierając dodawać czekoladę oraz na końcu starte orzechy i rum. Podzielić krem na 6 porcji. Pierwszy wafel układać na paterze i nakładać pierwszą porcję kremu, nakładać drugi wafel i tak do wyczerpania kremu i wafli. Górny wafel pozostaje suchy
Jak już tort jest zrobiony wstawić go do lodówki na około 2 godziny obciążając go z góry czymś ciężkim. Po dwóch godzinach tort należy polać czekoladą. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i po lekkim przestygnięciu polać tort na środek pozwalając aby czekolada sama spłynęła, delikatnie posmarować boki. Udekorować orzechami i truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz