Kruche ciasteczka kukurydziane
Mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej. Zawiera bogate wartości odżywcze w postaci białka, witamin A i E i kilku z grupy B. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, który ułatwia procesy trawienia, oraz składniki mineralne. Potrawy i produkty z mąki kukurydzianej pomagają ograniczyć ryzyko zachorowań na choroby cywilizacyjne jakimi są cukrzyca, otyłość nowotwory, choroby serca.*
Nasze ciasteczka nie są bezglutenowe bo zawierają mąkę pszenną, ale jak ktoś bardzo chce może w całości użyć mąki kukurydzianej, tylko musi uważać bo ciastka będą bardzo kruche.
Składniki:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
150 g zimnego masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki sezamu plus 2 do panierowania wierzchu
2 łyżki zimnej śmietany
Masło pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie klejące, dodać nieco więcej mąki, jeśli zbyt twarde, łyżkę śmietany lub jogurtu. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na podsypanej mocno mąką stolnicy. Wykrawać ciastka dowolną foremką, każde panierować w sezamie dociskając dłonią, by ziarenka się przykleiły. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok. 15 - 20 minut, aż ciastka lekko się zrumienią.
*http://kukurydze.pl/maka-kukurydziana/
Komentarze
Prześlij komentarz